Football Club x Kudy běží zajíc: Velký speciál k EURU 2024! Předobjednávky zde

Vojtěch Mrklas

Analýzy publikuje kromě Football Clubu nejčastěji na Twitteru pod nickem @Kridelnikv a textové i video rozbory tvoří také pro Sparťanské noviny. Zajímají ho struktury, výchova hráčů, fotbalová modernita a vývoj taktických systémů ve světě a v české lize. To vše ho dovedlo i na post videoanalytika u reprezentace U19.

Zazáří tentokrát Birmančević v derby? Pomáhá mu změna ve hře Sparty

Nejproduktivnější hráč ligy táhne pražskou Spartu za obhajobou titulu. Letenští se po předešlé sérii špatných výsledků opět zlepšují, což je nejlépe vidět na jejich útoku. Proč je zase nejnebezpečnější v lize a bude to stačit na Slavii?

Taktika

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga

Plzeňská kometa Šulc. Jak moc dobrý je? A o kolik lepší ještě může být?

Ofenzivní klenot Viktorie je v čele tabulky ligových střelců. Nejen proto z něj je žhavý vývozní artikl a hráč pro reprezentaci. Umí toho hodně. Přitom je mu stále 23 let a má tak velký prostor pro zlepšování. Máme pro vás detailní rozbor jeho hry, který pro Šulce nachází i překvapivou pozici.

Česká liga

Mají Wiesner nebo Sadílek na Spartu? Debakl v Plzni ukázal na problémy širšího kádru

Za katastrofálním výsledkem Sparty v Plzni lze najít víc faktorů. Únava po těžké fázi sezony, nekoncentrace, podcenění, pozdní reakce trenérského štábu a také opravdu tristní individuální výkony. Šlo ale i o další potvrzení rozevírání nůžek mezi prvním týmem a jeho náhradníky…

Taktika

Trpišovský vs. Priske. Řízený chaos proti metodice

Jindřich Trpišovský i Brian Priske ordinují fotbal, který je úspěšný, a přitom na to jde každý úplně jinak. Podíváme se na všechny možné fáze hry a rozebereme, jak se liší cesty obou S za vítězstvími a v čem jsou naopak zranitelná. A jdeme do detailu.

Taktika

Glosa: Spartu dělají Dánové. Hráči jsou na úrovni Konferenční ligy

Sparta po výborném výkonu prohrála v Istanbulu s Galatasarayem 2:3. Mrzet jí mohou hlavně nevyužité šance nebo chyby před inkasovanými góly. Taktický expert webu FC Vojtěch Mrklas její výkon oglosoval z hlediska kvality kádru a realizačního týmu kolem Briana Priskeho.

Komentář

Sedm posil z Norska. Vysvětlíme vám, proč pražská S nakupují na severu

Slavia se Spartou v posledních třech přestupových obdobích přivedly dohromady sedm hráčů z norské Eliteserien. Podíváme se na to, čím je tato liga specifická a jaké dva zásadní důvody činí norský trh tím nejatraktivnějším pro české top kluby.

Taktika

Jak Staněk změní Slavii? Podobně jako Vindahl Spartu

Obě pražská S v posledním půlroce přivedla nové brankáře. Peter Vindahl i Jindřich Staněk jsou typologicky odlišní proti svým předchůdcům. Co Slavii dává Staňkova schopnost hrát pravidelně velmi dobře dlouhé míče? V čem jsou si oba podobní a jak ovlivňují hru svých týmů?

Taktika

Má Ševčík na Spartu? Ofenzivní klenot sráží jedno velké ale

Jednadvacetiletý Michal Ševčík moc šancí ve sparťanském áčku během podzimu nedostal, což pravděpodobně souvisí s jeho velkou slabinou. Zároveň se však stále jedná o jednoho z nejnadanějších tuzemských fotbalistů. Je to ale hráč pro Spartu? A co musí takový fotbalista vlastně splňovat?

Sparta

Když malá domů rušila presink. Na čtyřech historických výhrách Sparty vám ukážeme proměnu fotbalu

Čtyři velké zápasy definují čtyři generace sparťanů. Prožijte s námi znovu pamětihodná vítězství pražského klubu a sledujte, jak se v posledních třech dekádách vyvíjela jeho hra – ale i fotbal vůbec.

Taktika
Popup se zavře za 8s