Zajíc na EURO se super slevou jen za 149 Kč! Objednávejte zde

Dva body můžou pořád stačit. Projděte si postupové šance Česka

25. červen 2024
Sdílejte:
Pokud Česko zvládne středeční zápas s Tureckem a postoupí do osmifinále, dostane vítěze skupin B, C, nebo D. Lehcí soupeři to každopádně nejsou.
Lukáš Provod byl jediným českým střelcem proti Portugalsku.Foto: Profimedia

Do osmifinále postupují první dva týmy z každé skupiny a k tomu čtyři nejlepší ze třetích míst.

Na minulém Euru Česko ze skupiny postoupilo ze třetího místa za Anglií a Chorvatskem a v osmifinále vyřadilo Nizozemsko, vítěze jedné ze základních skupin.

A stejné pravidlo platí i pro turnaj v Německu: třetí týmy ze skupin jdou na vítěze. V případě české skupiny F dostane třetí tým jednoho z dvojice vítězů skupin B (Španělsko) nebo C (nejspíš Anglie, ale ve hře jsou i Dánové a Slovinci - pokud by ale Slovinsko skupinu C vyhrálo, nemůže být Česko se dvěma body postupujícím ze třetího místa).

Třetí místo pro Česko po prohře s Portugalskem 1:2 a remíze s Gruzií 1:1 připadá do úvahy v případě, že s Tureckem bude remizovat. Dva body můžou stále teoreticky stačit na čtvrté místo v tabulce týmů na třetích místech.

Po včerejšku má totiž třetí tým ve skupině B, tedy Chorvatsko, dva body a výrazně záporné skóre 3:6. Ve skupině C, která se dohrává dnes, mají zatím Dánsko a Slovinsko dva body a Srbsko jeden. Na konci si tak stále lze představit situaci, kdy dva z těchto týmů budou mít po odehrání skupiny maximálně dva body. Pak by rozhodovalo skóre, případně další pomocné faktory.

Třetí Češi ve skupině stále mohou být také v případě, že Turky porazí a Gruzie zároveň v posledním zápase porazí Portugalsko a to takovým rozdílem, že bude mít lepší skóre než česká reprezentace, tedy minimálně o dva góly.

Kdyby Češi porazili Turky a Gruzie Portugalce nikoli, bere tým vedený Ivanem Haškem druhé místo ve skupině a má postup jistý. Druhé místo ve skupině dává jasnou představu: soupeřem pro osmifinále by byl vítěz skupiny D, tedy nejspíš Francie, nebo Nizozemsko, ale ve hře je i Rakousko.

Porazí česká reprezentace Turecko?

Portugalsko už je po výhrách nad Českem (2:1) a Tureckem (3:0) jasným vítězem skupiny F a v osmifinále jde na třetí tým ze skupin A, B nebo C. O tom, který třetí tým na koho připadne, rozhoduje klíč zveřejněný v pravidlech od UEFA k letošnímu Euru (konkrétně bod 21.05, kdybyste se chtěli podívat). Záleží to na tom, z jakých skupin budou postupující ze třetích míst.

O pořadí v minitabulce týmů na třetích místech, ze které postoupí čtyři ze šesti reprezentací, rozhodují sestupně tyto faktory:

  • vyšší počet získaných bodů,
  • rozdíl ve skóre (čím vyšší ve prospěch vstřelených gólů, tím lépe),
  • vyšší počet vstřelených gólů,
  • vyšší počet vítězství,
  • nižší počet bodů za karty – červená je za tři (včetně té po dvou žlutých, přitom ty žluté se v takovém případě nepočítají), žlutá za jeden,
  • vyšší pořadí v evropském žebříčku před kvalifikací o EURO 2024; pokud by se rozhodovalo mezi Německem (které v tomto žebříčku není) a dalším týmem, přišel by na řadu los.

K pravidlům ještě dodejme, že v případě rovnosti bodů přímo ve skupinách, nejdřív rozhodují vzájemné zápasy a pak až celkové skóre.

Související články

Video: Chorého nechceme, volají fanoušci Slavie. Tady je jeden z důvodů: ošklivě zboural Zimu

Tomáš Chorý míří do Slavie. Její fanoušci nejsou z útočníka, který se dřív hlásil k lásce ke Spartě, nadšení a ukazují důvody, proč by k tomuhle transferu podle nich nemělo dojít. Jaroslav Tvrdík jim ale vzkazuje, že Chorého v Edenu potřebují.

Přestupy

Chtěl bych vidět Spartu porážet Manchester United, říká Pokáč

Rozhovor s písničkářem Janem Pokorným alias Pokáčem o titulech i trápení Sparty, Nico Stanciovi, fotbalové kultuře v Česku a soupeření fotbalu s hokejem o sport číslo jedna.

Můj fotbal

Zakopejte si se svou firmou v tréninkovém centru Sparty a pomozte dobré věci

Přihlaste se do 16. ročníku benefičního firemního turnaje Sue Ryder Charity Cup, který se koná 12. září 2024 v tréninkovém centru AC Sparta Praha na Strahově.

Spolupráce
Popup se zavře za 8s