Odemkněte všechny články Football Clubu a podpořte kvalitní žurnalistiku

Počítáme koeficient: Česko jde do nové sezony z desátého místa

23. červenec 2024
Sdílejte:
Pro české kluby startuje v tomto týdnu pohárová sezona. Představíme si ji z pohledu národních koeficientů. Kam nejvýš může Česko myslet, kdo nás nejvíc ohrožuje a co se stane, když se dostaneme na deváté místo před Turecko?
Ilustrační snímek z losu Ligy mistrů.Foto: Profimedia

Po snové sezoně 2023/24, která vynesla Česko až na desátou příčku v pořadí národních koeficientů a zajistila tak mistrovi startující Chance ligy přímou účast v ligové fázi Ligy mistrů, stojí Česko na startu letošní pohárové sezony s jediným úkolem: obhájit získané pozice a zopakovat nejhůře desátou pozici také na konci tohoto ročníku. Výchozí pozice je víc než solidní, pokud české kluby nezkolabují, mělo by se to povést.

Pořadí Země Počet bodů Ztráta/Náskok ČR Týmů
9. Turecko 33,600 -0,050 5
10. Česko 33,550 0 5
11. Izrael 28,750 +4,800 4
12. Rakousko 28,000 +5,550 5
13. Norsko 27,875 +5,675 4
14. Skotsko 27,500 +6,050 5
15. Řecko 26,625 +6,925 4
16. Švýcarsko 26,575 +6,975 5
17. Dánsko 26,325 +7,225 4

Osmnácté Polsko ztrácí na Česko už přes deset bodů. Tabulka naopak svádí k otázce, zda nemůže být v českém dosahu osmá země žebříčku. Odpověď ale bohužel zní nikoliv. Osmá Belgie má na Česko náskok téměř devět bodů v koeficientu a je prakticky nemyslitelné, aby jí Česko mohlo v této sezoně dostihnout.

Zajímavý by mohl být boj s Tureckem o devátou příčku vzhledem k tomu, že výchozí pozice obou zemí je téměř identická. Turecko bude v tomto souboji favoritem, posílá totiž do pohárů zřejmě nejsilnější možné klubové zastoupení (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor a Basaksehir), všechny týmy mají už dostatečně bohaté pohárové zkušenosti. Určitě není nemyslitelné, že do ligové fáze projde všech pět týmů.

Český náskok před všemi pronásledovateli je na začátku sezony velký a nezdá se být pravděpodobné, že by některá ze zemí pod námi mohla reálně českou pozici atakovat, minimálně pokud české kluby budou předvádět výkony odpovídající jejich koeficientům a jejich objektivní síle na evropském poli.

Jedním z částečných cílů vedle toho hlavního tak bude udržení dostatečného náskoku, aby česká výchozí pozice příští rok byla podobně příjemná jako ta letošní.

V tuto chvíli je na místě si užít zajímavý start do sezony a především pak první ročník pohárů v novém formátu. S ním souvisí i změna v počítání koeficientů, kterou jsme si už popsali dřív v tomto textu, kde najdete i obecná pravidla jejich počítání.

S kým a v jakých předkolech jednotlivé země pronásledující Česko do této pohárové sezony vstupují? Jaká cesta vede do ligových fází jednotlivých evropských pohárů pro české kluby v této i příští sezoně? Jak by posun před Turecko pomohl vicemistrovi? To vše se dozvíte v prémiové verzi tohoto textu.

    Související články

    Video: Outsideři jdou do boje! Veselý filmový tip na víkend

    Nejen sledováním zápasů je živ fotbalový fanoušek. V televizi se dá přece dívat i na filmy o fotbale… Prohlédněte si upoutávku na snímek podle skutečného příběhu jednoho z největších outsiderů na světě, který vás skvěle pobaví.

    Společnost

    Coubertenovi navzdory. Příběh fotbalistky, která donutila svět brát ženský sport vážně

    Pořadatelé olympijských her ženami dlouho pohrdali. Osud ženského sportu ale na začátku 20. století změnila jedna houževnatá fotbalová trenérka.

    Girl Power

    Co čekat od reprezentace? A proč nedokážeme využít nadějné talenty?

    Má parta kolem trenéra Ivana Haška na to, aby postoupila na MS 2026? Jak by mohla vypadat herní tvář českého nároďáku? Na kterých hráčích stavět a kteří naopak v aktuální nominaci repre chybí, nebo přebývají?

    Podcast
    Popup se zavře za 8s